Fredag 26/9

08.45 Tog de sista vacc. sprutorna, nu har jag blivit stucken sju gånger av tanten och jag gillar det fortfarande inte. Men nu har jag högsta leveln på imunförsvar iallfall. Bite me, I'm immortal!

09.30 Bilen gled igenom besiktiningen som ett pokeress ner i fickan. Fräckt, nu ska den ställas av och sen säljas till våren.

09.35
Körde sönder kjolpaketet på bilen, igen, det blev liggandes på gatan, igen. Just snyggt, den måste lagas, igen, innan våren...

10.01 Tog en morgonkaffe med killarna på utebutiken och kollade på trekkingskor (hittade inte något intressant) köpte istället lädervax och skosnören till kängorna, impregnering till mina soft shell byxor, ett resekodlås till ryggan, en t-shirt och jag berättade om mitt kommande äventyr. Tror det var första gången de var avundsjuka på mig och inte tvärtom.

12.00 Pillade med min packning, mitt nyköpta vax, städade huset och förberedde för kalas.

14.00 De tio bästa svetsarna från Volvo Lastvagnar AB kom förbi på smörgåstårta, kaffe och godbitar. Riktigt trevligt, en perfekt avslutning. Jag fick även en tre kilos seg råtta i avskedspresent, innehållandes lika många kalorier som det skulle behövas för föda alla barn i kina för en vecka, funderar om jag ska ta med den men man ska ju inte ge bort gåvor som man själv fått.

16.00 Tackade gästerna och tog avsked. Ställde mig vid disken och tänkte på tiden som gått på drömfabriken. Igår kväll var alltså min sista dag, jag kände mig som en hjälte. Jag tog mig därifrån trots alla lovord från gubbarna som löd; "Jåjoo, jaa sa också att ja skulle resa när ja va i din ålder, de va för 25 år senn' å nu sitt'ja hä ännu på ett stort huslån och fem barn. Man kommer aldrig någonstanns i livet, int du heller". Men jag var starkare och lika obesegrad som Rocky Balboa och jag dansade med svetsen i hand i harmoni med robottarnas eviga rörelser. Min sista lastbilshytt byggdes (en FM L1E, utan taklucka eller extrautrustning, min favorithytt), slutet hade kommit och jag tog även chefen i hand, fick ett snyggt tjänstgöringsintyg och ett "ringnärdukommerhemsåfårdujobbpåengång" erbjudande. Visst, det var midnatt och då är man alltid lite extra sentimental, men jag lovar, det kändes som att ta studenten och Mucka på en och samma gång. Det var ett stort steg i livet, i helt rätt riktning.

18.00--Och frammåt. Kvällen spenderas med familjen, mat, godis och anekdoter. Linnea är med i våra tankar, krya på dig syrran! Sista kvällen med mor också då hon reser ner imorgonbitti till Linnea och hon kommer nog inte hem innan jag drar. Det kommer inte hända något häftigare ikväll, och det passar mig utmärkt just nu.

Jag har även sett att det är fler och fler som börjar läsa bloggen. Roligt. Lämna gärna kommentarer senare när jag väl har tagit mig ut ur Sverige, jag känner att jag uppskattar det redan nu så jag kan tänka mig att det kommer betyda ännu mer när jag är borta.. tacktack. :)

Base layer och lite intimt.

Fick tillbaka mitt underställ i början av veckan och lite andra prylar, den här gången i rätt storlek. Men trots att jag beställde tröjan i strl S (den minsta de hade) så sitter den inte sådär "underställstajt", amerikaner alltså, stora killar.

  •  Ice Breaker. Ett underställ i finaste merinoull. Tar inte åt sig lukt/bakterier, värmer trots att det blir blött, andas som en maratonlöpare (så luftigt att mina kroppshår sticker igenom, ser rätt kul ut), kliar/sticker eller skaver inte, värmer som en vedpanna och kostar därefter. Jag beställde modellen med tumöggla, hög krage med zip och trekvartslånga byxor så jag slipper knöla ner dem i kängorna. Den tjockaste modellen, skin layer 260.
  • Sea to summit sleeping bag. Ett resesidenlakan som inte tar större plats än två tennisbollar (eller en liten abourgin, zuchini, tio pingisbollar eller en 33cl burk mm) Jag hade med mig ett liknande på min resa till Afrika för några år sedan och jag fick lite lärdommar därifrån; När jag kom hem såg lakanet (som dessutom var min mors) ut som ett pappersdokument någon spillt kaffe på och sedan kasserat i dokumentförstöraren. Det var vitt och för litet från början; Man blir otroligt smutsig i Afrika under torrperioden, dam och jord överallt som kletar sig fast i svetten och sedan kletas av i sängen. Dessutom när en man med min stora muskelmassa rör på sig i sömnen, så skulle det behövas dubbla tvångströjor för att hålla det helt. Nu köpte jag ett svart lakan (ser mer hygieniskt ut iaf) och med en "ripstop" funktion, det är sytt massor med små fyrkanter i tyget som ska förhindra just revor sprider sig. Smart. Jag prövade att sova i det, inga mardrömmar, det var intakt och såg inte smutsigt ut. Jag ska ändå förstärka några sömmar just runt öppningen i säkerhets skull.
  •  MSR Pack towel. Denna briljanta uppfinning. Man kan såklart inte ha med sig ett vanligt badlakan på ett sådant äventyr! Denna lilla tygbit, som precis skymmer det som behövs, suger åt sig 13 ggr mer vatten i vikt än vad den väger själv, dessutom kan man vrida ur den så att den nästan blir torr på en gång! Perfekt för snabba duschar där allt ska ner i packningen igen, storleken är dessutom densamma som mitt sidenlakan när det är packat. Kul att torka sig med? Njaaa, ungefär lika kul som att torka sig med en stor wettextrasa.
  • Sockar och kallingar. Jag har två par skid/snowboard ullstumpor som jag brukar vandra/skida i, knälånga. De kombinerat med ett par tunna syntetiska strumpor närmast huden är oslagbara. Den syntetiska strumpan släpper förbi värmen och svetten plus att det inte uppkommer någon friktion mot huden vilket förhindrar skavsår. Den yttre lite tjockare ullstrumpan värmer trots att den blir fuktig och ger foten ännu en möjlighet att röra sig i kängan utan att ge skavsår. De binder inte lukt eller bakterier, behöver inte tvättas så ofta. Utöver det kommer jag ändå att tejpa utsatta delar på foten med vävtejp i början. Kallingarna står Hans Majestät Konungen för, gröna M90. De är sydda endast för ett ändamål och beprövade av tusentals svenska män i ett flertal decenium ute på äventyr både i skogen, fjällen och till havs. Som ett cykelbud så levererar de "paketet" märkt "hanteras varsamt" till rätt destination utan trubbel, snabbt och säkert.

Update

Fick tag i tanten på Mongoambasaden idag efter ett konstant ringande i två timmar till en obemannad telefon. Hilda hade såklart bättre koll och gav mig tantens privata mobilnummer och jag fick napp direkt. Och det var inte så noga, som jag hoppades på; "Ta bara en bläckpenna och kludda över det där FE så blir det ju MALE och en 7:a går ju att ändra till en 6:a med lite fantasi, det har du väl" Så lätt var det!

Jag har även börjat packa ihop lite prylar nu, flyger ner till sthlm redan på måndag eller tisdag så det är bara en vecka kvar här hemma.. Jag ska förbi Linköping och hjälpa Nicke och Linnea att flytta innan det bär av på riktigt. Har fullt upp på dagarna annars med saker som ska hinnas klart, det är som att göra klart sommarstugan för vintern; städa rummet, bädda sängen, tvätta kläder.... Ja, och så lite andra små saker som att hitta en garageplats åt min buss över vintern, besikta och ställa av opeln, träffa alla kompisarna en sista gång, se till att alla papper är i ordning och i dubletter, även att de finns digitalt, ta de sista sprutorna, köpa de sista prylarna, baka en smörgåstårta till gubbarna på jobbet, komma på sådant som jag inte har kommit på, med mera, med mera.. Det känns att det är nära nu. Äntligen.

Visum



Fick tillbaka passet igår från den mongoliska ambasaden och nu är det prepparerat med visum för Ryssland, Kina och Mongoliet. De är de enda visumen som man måste fixa innan resan, till de andra länderna söker man vid landsgränsen eller så är det fritt i en viss tid (oftast en månad) som i typ Thailand.


En myt har delvis blivit bevisad, att de i Mongoliet är lite annorlunda. På Hildas Mongoliska visum står det att hon är född -87, vilket inte stämmer då hon är född -86. På mitt visum står det att jag är en "Female" vilket jag inte är (det är sant, jag lovar). Vet inte riktigt hur de har lyckats, jag tycker inte Karl Petter låter särskilt feminimt och dessutom har jag skägg på mitt passfoto. Hur dessa insidenter ska lösas har vi inte riktigt bestämt ännu. Men vi börjar med att ringa vår kära Anita på den Mongoliskas ambasaden i göteborg som vi har varit i kontakt med förut och kollar om det är något som bör ändras. Eller så tar jag bara ska med mig en extra makeup väska och hoppas att de inte är så kinkiga...

Litteratur

Jag märkte en sak, nu har jag läst på för mycket. Jag har blivit mätt på böcker och ibland känns det som jag redan har gått trekkingleden mellan Lukla och EBC. Kan oroar mig för att det snart är dags att dra iväg, snart bara två små veckor kvar och det känns som det är så mycket jag inte kommer hinna med att fixa! Men jag har lärt mig en sak, bara man får tummen ur och tar sig iväg så ordnar sig allt eftersom. Bra måtto. Marin Letzer och Olof Sundström hade det som sin röda tråd när de tog seven summits på skidor och det känns som att de borde veta vad de pratar om. Fast...efter att ha läst deras bok, vet de det egentligen? Hur som helst så rekomenderas boken starkt.

Här är några böcker som jag har plöjt. De första har jag mest skummat igenom och strykit under sådant som är "bra att tänka på". Lånade dem på bibblan (som var en häftig upplevelse i sig, inte varit på ett bibliotek sen högstadiet) förutom tre stycken som jag köpte eftersom jag ansåg att de kan vara bra att ha med sig, de är fyllda med statskartor och andra nyttiga saker. De senare i listan är skönlitteratur och var mer för att få känna på stämningen i förväg.

  • Lonley Planet, Trekking in the Nepal Himalayas (Köpt)
  • Lonley Planet, The Trans-Sibirean railway
  • Lonley Planet, Nepal - Ticket to a natural high
  • Lonley Planet, Bejing - City guide (Köpt)
  • Berlitz, Moskva - Reseguide (Köpt)
  • Foot print, Indian Himalayas
  • Tenzing, son av Mount Everest (Självbiograf)
  • H. Harrer - Sju år i tibet (Sett filmen några gånger också)
  • M. Letzer, Olof Sundström - Ad hoc rocks (Idoler..)
  • Joy Stephens, Window on to Annapurna (Okej, läste inte hela, den var grymt seeeeg...)
Till er som vuxit upp under dataåldern som jag, böcker är inte så dumt som man kan tro, det är en häftig känsla att hålla i "informationen" i fysiskt form, inget PDF-format. Jag blev lite tagen när jag gick in i biblioteket och det var böcker med mängder av information om allt möjligt, överallt, flera hyllmeter. Det var som att googla IRL!..  Det borde ni pröva på någon gång. Sen ger ju old school stämpeln status om inte annat, kör fullt ut och klä er i vintagekläder och fuskglasögon, värsta ruschen.

Gadgets

  •  Kamera, min ögonsten! Som rubriken i testerna lyder "Är du redo för ditt livs äventyr? Då bör du ha med dig nya Olympus Mju 1030 SW" Vattentät till 10m djup, fryssäker, trycksäker för 100kg (man kan ha den i bakfickan och glatt sitta ner) Stöttålig (garantin gäller upp till 2meter rakt ner i stengolv) 10.1mpx, LEDblixt för närbilder,2gb minne, hoppas det räcker ett tag. Just det, den har inbyggd höjdmätare också, viktigt. *
  •  Mobil, inte så mycket att prata med, eller att prata om. Men den har en egen plats i min ryggsäck, längst underst! Vet inte om jag kommer att använda den men om jag köper ett simkort i Kina och vill prata med en Kines så kan det ju vara bra..
  • Klocka, har inte köpt ännu men drömmer om den här, får se om jag lyckas impulsköpa den snart. Jag har egentligen en schysst Gulklocka, men den har ju varken kompass eller höjdmätare..haaalååå...
  • Gerber, multiverktyg. Ingen elektronik utan amerikansk kvallité när det är som bäst. Livsgaranti världen över. Den har tjänat många dygn i mitt bälte under tiden jag var i Hans Majestäts tjänst och användes till.. till.... till allt!
  •  Petzl headlamp, nördigt värre men ack så praktiskt när man mitt i natten måste gå på "the gentelmens" bakom tehuset i namche bazaar och just innan har stor tysk expidition just rastat sig där... Det är ju möjligt att den kommer komma till användning någon annan gång också.
  • MP3, minsta Ipoden ever, shuffle. 2gb, det är inte mycket men jag ska fylla den med mycket väl utvalda låtar. Kommer mest användas under stunder vid extrem hemlängtaneller när den fulla ryssen börjar snarka i tågkupen. Den måste dock laddas via USB, funderar om jag ska byta den mot någon som har AA-batterier. Åsikt någon?
  • Laddare, till skräpet ovanför, tänk om alla företag kunde gåihop och göra EN multiladdare?.. Det väger säkert lika mycket. En nätaddapter ska jag också köpa.


Everest base camp, Kala Pattar.


Mount Everest, världens högsta berg med sina 8850 meter över havet. Mytomspunnet, mäktigt och riktigt, riktigt högt. På Nepal heter berget Chomolungma och betyder "Berget som ingen fågel kan flyga över". Dit ska jag, inte till toppen, det får vänta några år, men till basläget. Det är inte resans syfte men resans höjdpunkt (Ordvits!..) MBC ligger på 5360m, det är inte ett samlat camp utan varje expidition har sin egen plätt så en del ligger på högre/lägre höjder. Vyn ska tydligen inte vara så häpnadsväckande, man ser inte ens Everest sydtopp, men det finns mycket annat att titta på. Vet ännu inte om det kommer vara någon svensk expidition där just då men om så ska jag hälsa på, ta i hand och ta på stämningen.

Den här toppen ska jag bestiga!... ja alltså den bruna lilla kullen. Berget i bakgrunden är Pumori och ligger på 7000m+



Kala Pattar (5545möh) Jag kommer säkert få stålnipples när jag är där. (Ordvits!..) Toppen ligger "i närheten" av MBC. Det är en topp som är känd för sin underbara utsikt över Everest och ett flertal andra toppar över 8000m. Bilden överst i inlägget är tagen just från Kala Pattar. Det är högsta toppen som jag planerar på att bestiga under resan. (Klicka) (.....Just ja, det är alltså den bruna kullen i förgrunden, toppen i bakgrunden är Pumori och ligger på 7000+möh... Typiskt,...)




Här är en karta (klicka), jag kommer flyga från Kathmandu till byn Lukla  som har världens högst belägsta flygplats, ganska häftig, ganska liten, kolla här. Sen blir det en tripp mellan 15-20dagar till EBC tur och retur beroende på hur bra min kropp acklimatiserar sig och hur vädret är. Vet inte i vilka byar jag kommer att stanna i ännu och kommer nog inte ta reda på det förän jag är där.  Förhoppningsvis kommer det bättre, personligare beskrivningar någon gång i november/december.

Apoteket

Hämtade ut några provtabletter på min malariamedicin, doktorn föreslog två varianter och jag valde den billigare; Lariam. Ska käka några nu och se så jag inte får några bieffekter; depression, yrsel, illamående, kräkningar, aptitförlust och diaré... Jag lovar, ni vill inte se listan på de mer sällsynta biverkningarna! Passade även på att köpa ett paket Trevis, bra magbakterier som räcker för typ en månad. Även två paket Imodium,  tillfällig diaré, räcker för typ 6 dagar. Fler dagar än så vill jag inte må dåligt..

Prylarna kom och for...

Fick min beställning från addnature.com just precis och såg fram emot att testa mitt nya underställ! Men jag blir inte klok på de där amerikanerna, hur stora är de egentligen!? Sist jag beställde kläder från usa så fick jag blandannat ett tält, med formen av en t-shirt, storlek Medium. Den här gången var jag förberedd och läste den specifika storleksguiden två-tre gånger, mätte med ett måttband alla möjliga olika mått som man kan mäta på kroppen och kom fram till att jag SKA ha storlek Medium. Bra, trots att det är ett amerikanskt märke så kör de med svenska storlekar, smart! Beställer, hämtar paketet, packar upp, hittar ett tält, i formen av ett underställ. Kul grej..

Det här kom med iaf, som jag behåller:
  • Sea to summit "pocket soap", lövtunna engångstvålar, 100st. tar ingen plats. Perfekt.
  • Pannlampa, Petzl, nördigt men praktiskt.
  • Världens skönaste plagg, Houdini - Power Houdi, sjuuukt mysig fleece. (sitter som en schmäck, storlek Large.....)
  • Vattentätt kartfodral till viktiga papper

Update

Lite saker har hänt;
  • Det rycktas om att Hilda har fått alla våra tågbiljetter och grejjer från Penguintravel, även att hon fått båda våra pass som nu är kittade med Ryska visumet. King.
  • Jag har precis sprungit en runda och ska dricka en liter vatten blandat med ett recept på en vätskeersättningsblandning, typ resorb. 1L vatten, 7tsk socker, 1/2 tsk salt. Smakar sött och salt, lite obehagligt. Men så slipper jag ta med mig 5kg resorb, salt och socker bör man ju kunna hitta igen vart man än är. Gott.
  • Väntar på ett paket från addnature.com med massa kläder och prylar. King.
  • Jag sålde lite aktiebesparingar trotts att det var en dålig affär. Inte king.
  • Min bil har kostat mig 3500kr senaste två dagarna, och mer blir det framöver. Böter, besiktning och ny katalysator. Inte king.
  • Jag käkade ute tre gånger igår, plus fika. Gott.
  • Pengarna rinner iväg snabbare än fantomen kissar. Inte king.

Footwear

Det här var ett litet lurigt kapitel eftersom jag kommer resa i så många olika milljöer och göra så många olika saker. Om jag bara hade rest till Thailand och solparadiset hade det räckt med ett par flippflopp och mina klätterskor. Skulle jag bara till Moskva och åka tåg till Peking hade det räckt med ett par bekväma promenaddojjer. Men nu planerar jag ju på Nepal också, där det behövs något rejälare på fötterna då det förhoppningsvis kommer inslag på glaciärvandring. Och jag kommer inte rymma allt i ryggan.


Första tanken var att köpa kängor i nepal, och
 tejpa fötterna så mycket som det går och gå in dem på plats. Men efter att ha diskuterat fram och tillbaka med folk som har personlig erfarenhet från Khatmandous affärer, priser och kvalliteer på vandringskängor så blev jag tillslut övertalad att det är värt att släpa med sig mina egna som jag vet fungerar fast de kommer ta upp halva packningen. Det är ett par Meindl dovre extreem som jag har ägt i några år och har avverkar många mil i, de är guld, håller väta borta men andas ändå, riktigt vridstyva och det går att anpassa snörningen bra efter terrängen. Ska nog köpa en ny innersula innan jag drar bara och nytt skofett. (Bilden är tagen i Kittelbäcken, Hemavan -08)



Men jag tänker inte promenera omkring på moskvas museum, åka tåg till kina, bada i Lifloden i en vecka med mina kängor, så jag måste ta med mig ett par sköna lätta skor. Joggingdojjer? Nej tack, inte så snyggt. Streetskor? inte så skönt... hmm.. det lutar mot ett par trekkingskor som inte är lika "hurtiga" som jogging men som man ändå kan gå en mil med utan problem. Har dock inte hittat de jag vill ha, det är lite som en djungel som allt annat i konsumentens värld.. Kommer ta med mig kängorna och ett par låga trekkingskor alltså. Klätterskor köper jag om jag tar mig till Thailand, flippflopp finns ju överallt i hela världen så inte behöver jag mina egna då..
 

...

Nej.. Har inte fått resfeber ännu, lite för overkligt trots sprutor och biljettbokningar. Väntar med spänning på att den ska ta mig med storm! :D

Extremt kort resume av den senaste planerade resrutten. :)

Det här är den resrutten som jag har lagt upp, sen får vi se om jag håller mig till den. Det kan ju hända att jag får världens hemlängtan och drar hem efter Peking eller att jag köper ett hus i Mongoliet och öppnar en getostfabrik. Vem vet. Men det är ju bra att ha någon plan iallafall och den här består av det platser som jag vill besöka och uppleva just nu.



Efter Peking (1) kommer vi dra iväg mot Xiang (2) där terrakottaarmen finns begravd, det är väl lite av en "prickaavpålistangrej". Därifrån kommer det att bli båtluff längsmed Lifloden ner till Yangshuo (3) som jag tror kommer bli en härligt avslappnad resrutt med häftig natur; ligga på en båt och glasa, köpa lite färsk frukt på kanotmarknaderna längs flodkanten, titta på djur och käka god men konstig mat. Som det ser ut nu så kommer Hilda sedan att dra vidare söderut, Vietnamn-Laos-Thailand medan jag drar solo mot Tibet och staden Lhasa. (4) Jag blev så tagen av ett inlägg på backpacking.se så jag måste försöka ta mig dit! Det är ju heltklart påvägen till Nepal dessutom. Läs berättelsen på länken så förstår ni vad jag menar! Sedan blir det Khatmandu, huvudstaden i Nepal (5) där jag planerar på att gå en längre trekkingtur i Himalaya. Jag kommer att sikta mot Mount Everest Base Camp så får vi se hur långt jag tar mig, sjukt fräckt. Efter att ha besökt världens tak så får vi se om jag tågar till Dajerling (6) i Indien eller om jag flyger direkt till Bangkok (7) och om jag håller reseplaneringen tidsmässigt så börjar det nalkas julafton och nyår. Hilda kanske är där och jag har några polare som funderar på att fira jul i Thailand så kanske att jag söker upp dem också. Resten av resan är lite osäker, men det blir väl att maka sig ner genom Thailand och Malaysia i lungt tempo och till sist hoppa på flyget hem den 3 Mars från Singapore (8)... Och som sagt, hoppas ni har överseende med vissa förändringar i programmet. :)

Transibiriska järnvägen

Här är en karta över transmongoliska järnvägen. Transibiriska järnvägen är inte bara en raksträcka utan det är hela järnvägsnätet som sträcker sig i princip genom hela ryssland på tvären. Den delen av transibiriska järnvägen vi ska åka kallas för den transmongoliska, just för att den efter irkutsk går ner i mongoliet.



Det kommer att bli tre dagar i Moskva, sedan går tåget nästintill non-stop till Ulaanbaatar som är Mongoliets huvudstad där vi har fyra dagar, sen blir det peking. Om jag har förstått det rätt så kommer tåget att stanna i de större städerna, men bara i någon timme, precis så man hinner gå ut på perongen och köpa sig en pälsmössa eller en burk saltgurka. Kan nästan sätta en femma på att jag kommer bli kvar på perongen medans tåget rullar vidare, det kommer att bli ett äventyr!

  • I Moskva är det Kreml, Rödatorget, tunnelbanorna och Lenins mumie som lockar. Att bara få gå omkring, lyssna på ryssar, känna sig jagad av KGB, muta poliser, käka saltgurka inlaggd i vodka och frysa in i själen kommer att blir riktigt häftigt.
  • Mongoliets huvudstad Ulaanbaatar. Det jag ser framför mig är en stad ute i öknen uppbyggd av stenhus och Yurtor, lite konstiga hästar och massor av sand. Jag får väl se om det stämmer. Planerna är inte så stora ännu, kommer att bo på ett hostel iaf. Hoppas på att få rida ut på sibiriska tundran en dag, resten får bli en överraskning.
  • Peking, ja vad ska jag säga om den lilla stan.. OS, arkitektur, muren, förbjudna staden, himmelskafridens torg, shopping, gå vilse i slummen, matkultur, munkar, tivoli, galna kineser, tv-spel med mera. Listan kan bli huuuuur lång som helst. Har bokat rum på ett fyrastjärningt hotell de första fyra nätterna mitt i smeten, kan vara skönt efter tågresan. Sen kommer det bli något biligare lite beroende på hur länge vi vill stanna i stan..

Dagens leverans

Fick hem lite stuff med posten idag,
  • Månadslinser; Hade egentligen planer på att operera ögonen så jag slipper det där. Ekonomiskt och praktiskt så är det en fördel. Men jag är lite för fäst i min bil som jag då måste sälja för att få cash och så tycker jag att det känns lite läskigt, var på en förundersökning hos Herr Koskela och när jag frågade hur bra det skulle bli så frågade han mig hur bra jag gör mitt jobb som svetsare. Jag svarade att det är lite beroende på dag och humör, han sa att det är samma game för honom.......... :S 
  • Idoine; Vattenreningstabletter, de bästa. Ska ta kål på microorganismer och "Giardiasis, en tarminfektion orsakad av parasiten Giardia lamblia" Fick även några piller som ska ta bort bismaken, tänker köpa med mig ett gäng brus-c-vitamin också. Det räcker till 100L så kommer inte använda det hela tiden, men när det är nöd så.. 
  • Pacsafe; Ficka som man hänger tunt halsen för pass och pengar. Bandet runt halsen är förstärkt med wire. Turist javisst!!
  • Anteckningsblock; Ja okej, dagbok.. men det låter så estet, (du vet vad jag menar) Moleskin iaf, bra storlek, typ a5, vattentålig och skit, 200sidor. Kommer kludda ner lite tankar där som jag senare lägger upp här under resedagboksavdelningen.

Träning

Tror sällan jag har tränat såhär hårt inför något, om jag nu tar mig ända till Nepal så ska jag banne mig inte vika mig för att jag är dåligt tränad! Kör ca fem pass i veckan, 3-4 kondition 2-3 styrka. Äter som en häst gör jag också, är rädd för att jag kommer få i mig dåligt med mat i Kina och tappa krafter där, hoppas jag lyckas hålla mig ifrån magsjuka och annat elände tills jag är klar med Nepal iaf.. Kontitionträningen är består mest av löpning, minst fem km i terräng. Det har även blivit pass i trampmaskinen på IKSU, rodd, backträning och långa promenader båda med 20kg packning, promenaderna är ca 1-2mil. Styrkan är bål, buk, rygg och axlar. (visst, kart det blir bröst och biccar ibland för att hålla formen ;)) Har dragit upp på reppsen ordentligt och sänkt vikten om man jämnför med hur tränat gym innan, kör tills mjölksyran kommer och hoppas att kroppen lyckas skjuta upp den lite tills nästa pass.. Lägger upp mer specifika inlägg eftersom..

Hard shell


Idag testade jag mitt regnställ, Mountain hardwears typhoon, då vi hade såpass fint väder på fjällvandringen så har det aldrig fått chansen att visa vad det går för. Idag hade det regnat hela dagen så direkt efter jobbet kastade jag i mig lite gröt, drog på mig kläderna och min packade träningsrygga och började vandra. Det blev ca 1.5mil på 3.5h. I början vräkte det ner och avtog sedan till dugg och sedan dis, stället var kanon! Trots att jag svettades mycket så andades ställer förvånandsvärt bra, jag såg sedan hur fukten lagt sig endast vid sömmarna där det är både tejpat och svetsat. Inte en droppe tar sig igenom, utifrån. :)

Jag tycker att designen är smart, höga bröstfickor,
gömda stroppar, lång i ryggen, hög krage med "beard guard", hjälmanpassad huva, blixtlåset ligger bakom dubbla lager som jag föredrar framför de "moderna" tejpade blixtlåsen då man lättare kan ventilera med denna och så är det ventilation under armarna såklart. Det ända som jag kan anmärka på är att det inte är trevägsjustering på huvan men jag tycker att det fungerade rätt okej ändå, den är så pass
bra tillskuren att den inte faller över ögonen utan håller sig på plats. Byxorna har inte något "nät foder" som ska förhindra byxan från att slicka sig mot benen, vilket kyler och är allmänt obekvämt, utan de har en "non-slick" funktion istället för nät för att spara vikt, jag har varit skeptiskt till det men det fungerade utmärkt. Byxorna har bra skärning och sitter skönt, förstärkta vid inre fotknölarna för att förhindra nötning mellan kängorna, 1/3 blixtlås, innbyggt skärp och gylf..  Här är en länk,  det rekomenderas väl!







Läsvärt!



"Den tibetanska drömmen" av John Sundsström



Ylvans resedagbok, Everest base camp.

..tester..


...nu droppar vi..

RSS 2.0