Fixade kameran..

Har kommer det en kort resume i bilder. Sakert mer intressant for er att titta pa an att lasa mina tokiga historier, dessutom sager bilder mer an tusen ord och sa mycekt orkar jag inte skriva..

Hongkong, "big city life"

    

Hongkong ar en riktigt schysst stad, den harligaste storstaden vi besokt hitintills enligt mig. Fullt tempo dygnet runt, affarer och restauranger som aldrig stanger, vi shopade till 23;45 en sondagskvall for att sen ata middag. En blandning av asiatiskt och engelsk stil, det har till 6 ar sedan hort till Storbrittanien, alla talar engelska vilket var valdigt skont efter varit ute pa kinesiska vischan en langre tid. Ligger delvis pa en o vid havet och dessutom har jag en forkarlek till skyskrapor.. 

Filippinerna; Coron, pouerto princesa
     

    

Flydde storstadslivet till paradiset, trodde vi.. Hamnade forst i pouerto princesa och mitt i en orkan.. Det regnade nastan konstant i fyra dagar och varan sista natt blaste det sa kraftigt att dorren och fonstret i var bungalow slogs upp gang pa gang! Jag lag och intalade mig sjalv att det var normalt.. Strommen hade saklart gatt for lange sedan. Dagen efter stormen, forsta kortet, brukade vara en strandbar.. Farjan som vi skulle ta till Coron blev tva dygn forsenad.
 
Vi reste till Coron for dykning da vi var radda att det daliga vadret skulle halla i sig (det kan ju inte regna under vattnet anda.. ;) Men har har vi haft stralande sol varje dag. Bor pa ett riktigt dykplace som ses pa 5:e bilden och vi har haft fullt upp alla dagar med dykningen. Det ar valdigt harligt stalle och eftersom det ar just i borjan pa sassongen sa ar det ar inte mycke folk och de vasterlanningar som kommer ar har just for att dyka.
 
Drar vidare imorgon, andrade planer igen. Kommer inte riktigt ihag vad staden hette, men det liggen pa andra sidan Filippinerna. Flyger harifran och mellanlandar i Manila en natt for att sen flyga vidare, vi hittade staden med var nya "blundaochpekapakartan" metod, kalasenkelt och har fungerat bra an sa lange.

Dykcertet i hand!


Nu har jag mitt dykcert.... heeeelt otroligt! Det brukar ta tre till fyra dagar for folk att ta det men jag och Hilda gjorde det pa tva. :) Det gar inte riktigt att beskriva hur det ar att dyka, ungefar som att fantisera hur det ar att flyga eller vara i rymden. Vi har bara dykt ute vid en o med korallrev, inte ett enda bassangdyk. Det var jag, Hilda, en jattebra instruktor fran australien, en kock/batkapten och en hel bat for oss sjalva. Vi dok 4 olika dyk vid revet och sag de mest konstiga varelserna och vaxterna som fanns, havsskoldpaddor redan forsta dyket! ca 26-30 grader i vattnet och 15-20meter sikt. Vi hade vatdrakt sa det var lugnt (Det var ju sa kallt....). Gjorde massor med ovningar, tog av oss hela utrustningen under vattnet, av med cyklopen, andades fran varandras tuber om man sjalv skulle fa slut pa luft (Vilket jag fick en gang, mer om det sen;) lite livraddning och hur man ska rakna ut hur snabbt man kan ga upp till ytan och hur lange man masta vara uppe vid ytan innan nasta dyk for att andas ut all koldioxid som fastnar i kroppen pga det hoga trycket (Ratt mycke teori kvallstid).
 
Spm sitsta dyket for vi till en 40m djup lagun insprangd i ett berg. Vi fick klattra lite for att ta oss dit med all utrustning och bara forsta synen innan vi hoppade i var helt optrolig. Det som var sa speciellt med den har lagunen (Eller sjon egentligen) var att den hade bade sot och saltvatten men inte blandad for att sotvattnet kom fran varma kallor och hade en temperatur pa 37+ grader! Vi dok i i det "kalla" 30 gradiga vattnet, sikten var pa runt 30m sa bara det gjorde dyket mer speciellt an de i havet. Inga vagor eller strommar heller. Vi gick ner pa 15m djup och med tva decimeters skillnad blev det helt plotsligt 38grader varmt! Inga vatdrakter den har gangen... Skicktet kallas for termocline och det gav ett grummligt ljus och ibland sag det ut som norrsken. Jag svavade fram med ena armen i 30grader vatten och den andra i 38, ett tag, sen borjade det 30gradiga vattnet kannas kallt sa vi gick ner till 18meter.. Solen los upp klippvaggarna runt om som gick stupratt ner och kladdes av stallagiter. Det paminde lite om stallagitgrottorna i Guilin som jag laggt upp foton pa men nu var det inte lysror som los upp berget, vi flog ljudlost fram och det vi var verkligen de enda som var dar... forutom alla cleaning shrimps som krop upp pa ens hand nar man stack den i sanden och genast borjade ata "smuts" fran en, precis som i Nemo.. :)

Jaja, den lyckliga historien slutade iaf med att vi lag kvar sa lange sa vi blev sena till ytan, det var ingen panik alls utan vi hade allt under kontroll. Jag signalerade hela tiden mitt lufttryck till var instruktor och jag som forbrukar ganska mycke syre (Da jag blir sa exhalterad och vill simma omkring overallt) fick lagt tryck forst. Men helt plotsligt nar jag hade ungefar 10min kvar sa borjade min BCD (flytvast som man reglerar med luft om man vill sjunka eller flyta) lacka! jag och Hilda forsokte fixa en slangkoppling som lackte men det fungerade inte. Kande att det borjade bli tugnt att andas, hade bara nan minut luft kvar men vi var bara pa 3meters djup sa ingen panik. Fast vi skulle gora en "safety stop" under vattnet for att andas ut all koldioxid innan man gar upp men det skulle jag inte fa tid till. Jag simmade fram till instruktoren med sista andetaget. Signalerade att jag hade slut pa luft och fick hans extra regulator att andas ur. Vi genomforde var safety stop som planerat och gick sen upp. Inga problem! Ar lite mer skraj nu an da faktiskt. Visst, det var ingen fara alls och vi gjorde precis som vi lart oss. Men anda, det ar ju anda mardrommen att fa slut pa luft under ytan. :)   

skont att skriva av sig lite. Lite svart att ens sjalv forsta vad man varit med om. Igen. Imorgon ska vi ut till nagra vrak. USA sankte 28st japanska krigsfartyg har i en overraskningsattack under 2ww. Ska bli sa tufft! Stannar har en vecka till sen flyger vi till manilla (Forhoppningsvis inte farja, da vi har daaaaliga erfarenheter fran filippinska farjor) och sen flyger vi till Phnom Phen i Vietnamn den 3:e december.. jahoooo!
 
Living the dream. ;)

Swisch! Sa fort gar det

Kara blogglasare

 Jag har inte riktig tid till att skriva ner alla mina dagboksnotiser och fa dem publicerade har.
Eller visst, tid har jag, nastan all tid i varlden.
 Men jag vill inte lagga den pa att sitta pa ett internetcafe.
Speciellt inte nar man kan snorkla runt pa Filippnerna istallet.
Snorkla, dyka, ata goood seafood, bli brun, ga pa aventyr, bada, strandragga och allt annat som hor livet till.
Pa nagotvis hamnade vi har, vi blev less pa regnet i Yangshou, drog till Hongkong over helgen och tog forsta basta planer till manilla, dar skummade vi igenom en Lonley Planet och tog nasta plan nan timme senare hit till ogruppen Palawan och staden Puerto Princesa.

For er skull hoppas jag pa regnigt vader, sa att jag far mer tid till internetsurfing och inte bara vagsurfning.
 Sa ni kan fa ta del av de spannande dagarna da jag i mitt ovetande var pavag hit, hur vi shoppade loss i Hongkong, partajjade med Hollandarna (Igen) och omanskliga tagresor i Kina.

Pa aterseende


Yangshuo


5/11 Yangshuo 23;45
Typ fjarde dagen har och vi har inte gjort nagor spektakulart sen sisst.. Igar, eller om det var i forrgar, sa for vi pa en cykeltur i regnet, kul att se landet! Landskapet ar otroligt och fortfarande lite overkligt. Dagens projekt var att hitta igen en klatteaffar som vi googlat fram, den hittades och jag kopte mig ett par klatterpjuckor da jag inte tog med mina hemifran. Vi snackade sa gott vi kunde med killarna dar och fick utpekat ett boulderingstalle under ett hangover dar det borde ga att klattra aven om det regnar. 

Vi har bestamt att stanna har ett tag till och struntar i Hainan da det finns strander i vietnam ocksa. Om bulderingstallet vi fick utpekat pa kartan ar bra sa hanger vi dar och blir det battre vader hyr vi kanske scootrar nagon dag eller tar nagon klatterkurs...

Yangshuo





Yangshuo

4/10 Yangshuo 20;38

Regn, regn och regn.. Det har regnat i en vecka snart.. Guilin var inte sa mkt att hanga i julgranen forutom grottorna. Staden fick oss ocksa att ledsna pa hostelboendet da vi delade rum med nagra Irlandare som inte var sa noga med hygienen. ;) Vi hittade ett schysst hotell har som bara kostar fem kronor mer an det rekomenderade hostellet dar vi nu tar skydd fran vadret. Igar trottsade vi dock regnet och far pa en mycket blot cykeltur tillsamman med "Batman", en soloresande Hollandare som vi tidigare traffat pa transmongoliska men nu stotte pa mitt pa torget. Ovantat men kul! Vi tog oss till "Moon hill" ett berg med ett hal rakt igenom, frackt. Fin utsikt over det typiskt kinesiska landskapet, molnen svepte runt bergen. Tyvarr sa har min kamera kruppat, igen, men ska sno lite bilder fran Hilda.

Idag har vi dock bara vantat pa att det ska sluta regna, har last ut alla bocker, provat alla olika kaksorter pa supermarket over gatan, bladdrat igenom de 50 kinesiska tvkanaler som bara innehaller reklam och pillat ut allt ludd ur naveln. Vi vet inte om det ar vart att vanta ut regnet ytterligare dagar, senaste rapporten sa att det kommer regna tills pa sondag. Mojligt att vi borjar dra oss mot Vietnam redan nu men det hade varit sa schysst med nagra torra dagar da Yangshou har sa manga naturaktiviteter att bjuda pa! Vi far se som sagt....  

Just det, sa jag att jag hittat havregryn? Det tillsammans med torrmjolk blir "farfars valling", nagot som farmor alltid bjudit mig pa, smakar nastan exakt lika dant. Det ar harligt med en smak man kanner igen! Det har blivit min standard frukost, mellanmal och kvallsmat. ;)

RSS 2.0