Guilin



Stalitgrotta, eller vad det nu kalls. :) Riktigt haftigt, tror vi gick en tur pa 45 minuter i detta grottsystem. De hade lyst upp grottan i skiftande farger som gav otroliga ljusformationer och skuggor. Den storsta salen var som en mindre idrottssal ungefar. Dar skulle man haft discodans. ;) Som i sista Matrixfilmen.


 


1, svart att fa med ljuset pa kort.. bor upplevas. :) 2, Ovan jord, mitt i Guilin. Vadret var inte det basta men anda, det ser inte ut som umea. 3, Hilda och en Irlandare som vi delade rum med, han hangde med pa dagsturen. 4, Traffade ett gang kineser som var helt tokiga pa att fota oss, sa jag ville ocksa ha ett foto...

Xian och Chengdu

En frasch sushirestaurang i Xian



Xian, utanfor tagstationen vid stadsmuren och Terrakottaarmen.




Varat hostel i Chengdu och nagra sota pandor!


Chengdu

29/10 Chengdu 09:20
Vaknar upp sista dagen i Chengdu. Hittade havregryn pa carrefour igar sa det blev grot till frukost! Med torrmjolk och socker, tappade bort saltet for nagon vecka sedan. :) De inte bara havregryn utan ocksa levande ormar, skoldpaddor, grodor, paddor och de hade stora akvarium med massor av olika fisksorter. Och jag lovar, de saljs inte som salksapsdjur.......

Har inte sett sa mycket av staden da det har regnat i tva/tre dagar, men vi hade uppehall igarmorse da vi var i ett reservat for pandor, mysiga djur! Men vadret passar oss bra anda, vi haller oss inne pa varat "downtown manhattan" inspererade hostel och vilar upp oss.. Jag har varit kraj i magen men det har gatt over, darimot sa ar halsen samre, ryggen ar nastan helt okej. De har dessutom en schysst pizzeria och cafe pa andra sidan gatan. Vi har koncentrerat oss pa att planera resten av resan nu ocksa da vi inte spelar biljard, det gar bra. Ikvall tar vi taget till Guilin, det skulle ta 23timmar innan vi ar framme, stort land! Kin, Jackie och Werner drog igar kvall, de ska till Shanghai, nan stad emellan och till Hong Kong sa de har lite att gora. Trakigt att de drog men vi hoppas pa att hitta nagot nytt schysst gang att resa med. Vi kanske moter upp dem nagonstanns i Thailand om en manad.

Xian - Chengdu

26/10 Xian till Chengdu 17:36
Vi ar sena till taget, far ingen taxi, det ar trafikstockning. Det stannar tva motorcyckeltaxis, hoppar pa, packningen hanger halvt utanfor som min fot. Kor mot rott, mot enkelriktat, tvarnitar, sick sackar mellan cyklister och bussar, upp pa trottoaren, nara dodenupplevenser gang pa gang, kommer tillslut fram, pjuh,.. Betalar tio kronor.

Pa stationen, folk overallt, flockas som boskap at olika hall, kaos, liv, gronsaker, smuts, olasliga skyltar, proppfulla vanthallar, rop och skrik. Vart ska vi? Ser taget, fran 50-talet, springer langs perongen genom moln fran kolkaminerna, tranger oss forbi folkskaror, hoppar over sackar med matvaror, vi hinner, hoppar pa, hittar vara platser..
 
Lugnet sprider sig direkt nar taget borjar rulla, favoritmusiken i Ipoden, just nu Coldplay. Tittar ut genom fonstret och en oveklig varld susar ljudlost forbi. Solnedgang, smogg och dimma, fororenade sjoar, akrar, lera, stora kraftverk, elledningar, tegel, uttorkade floder, halvfardiga brobyggen, overgivna byggnader, stora byar av skjul, de torkar majs och konstiga frukter pa taken. Aker varannan over och varannan under trafikstockade motorvagar, bergen syns i fjarran. Nudlar pa bordet, ungdommar som forsoker prata engelska med oss men det slutar bara med skratt, en unge kissar ner hela korridoren, sur konduktor, snall konduktor..
 
Detta delas med de basta vannerna som sitter och halvsover brevid, drommer, tanker, slappnar av, njuter.. Drommer, tror minsann jag lever i en drom just nu. Alskar livet.

Chengdu

Andra dagen i Chengdu, andra dagen med regn... Som tur var hade vi uppehall i morse da vi tidigt tidigt for och tittade pa pandor i ett reservat. Kin, Jackie och Werner drog till Guilin tidigare idag, trisst! Men de ska vidare till en annan stad mitt i Kina, sen till Shanghai och sen Hong Kong sa de har lite att gora. Hoppas pa att mota upp dem runt jul/nyar i Thailand. Vi har suttit inne bade idag och igar pa annu ett schysst hostel ala "backstreet new york flaat". Gamal industribyggnad som ar modernt inredd, asballt. :) Bade jag och Hilda ar lite slitna. Min rygg ar battre men jag ar forkyld, ont i halsen. Dessutom ar min mage krajj och jag har fortfarande halsbranna sen vi at sjukt stark mat pa nan lokal restuarang i forrgar... wee..  :)
 

Vi planerar de kommande veckorna och jag har aven skummat igenom de andra landerna. Resultat:

  • Vietnamn, njaaa.. lite genomresa, lite "pricka av pa listan" men skont med varmare vader.
  • Cambodja, ballt, Finns mkt att gora! Djungelturer mm.
  • Thailand, ajajaj... turistjavisst, men billigt dykcert blir det nog, undviker svennestaderna sa mkt som man kan.
  • Malaysia, yeeees! dar har vi mitt place, orangutanger, surfing, Mount kinabalu pa 4100moh, dykning mm. :D
  • Singapore, dyr stad, spenderar mina sista dagar dar och de sista pengarna (jag ska glida omkring i en uppsydd kostym fran Thailand och aka limmo overallt med min fake rolex pa armen)

Har kommer ett litet smakprov fran Yangshoo dit vi anlander i overmorgon och strandbilden ar fran "Kinas Hawaii" Hainan. En stor o i langst ner efter kinas sydkust. Det blir sista stoppet i kina och om det gar sa tar vi farja darifran till Vietnam, men just nu ser det ut som det endast gar att aka landsvagen. Hoppas bara vadret blir battre.


Kina

25/10 Xian 15:32
Igar var vi och sag terrakotta armen, akte lokalbuss dit.. Jag vet inte om det var det att jag inte var pa humor, eller om det ar det att jag ar fruktansvart less pa alla turistfallor och turistgrupper i fargglada hattar som foljer efter en farggalad flagga. Eller sa var det bara inte sa imponerade. Visst, det ar typ 7000st nergravda lersoldater som har legat nergravda i 2000ar for att en kejsare inte ville do sjalv, lilla egoisten. Men det ar ett sant jippo! Allt ar uppbyggt for att dra in pengar fran stackars turister och det skulle nastan inte forvana mig om allt ar fejk endast for det! :P Typ grejjen att de hittade armen pa 70-talet, det var mer an 30ar sedan, och de har fortfarande inte gravit upp allt! haaallaaa! Hur lang tid kan det ta!? och de har reklam som sager att "Kom hit nasta ar igen, da har vi gravt fram nya spannande gubbar" yeah right.... De har sakert gravt upp allt och markt att den inte fanns nagot haftigare sa da tackte de over det ingen.. Jaja, been there done that, avprickat fran "att gora listan"

Igar kvall hangde vi bara pa hostelet, i den lokala baren och restaurangen som sitter ihop med den har byggnaden. Huuur mysigt som helst. Jag far flaschbacks fran typ konfirmationslagret och andra helt underbara lager da man traffar massa nytt folk med samma intressen, samma mal, upplevt samma saker och har samma oppna installning till att lara kanna varandra. Det var aven "Bumplingsparty", bumplings ar undefar som palt faktiskt, en deg som man bakar in kottfars med lok i och sen angkokar, en klassisk kinesisk matratt. Vi fick vara med att laga dem och sen kakade vi tillsammans med de andra som ville delta fran hostellet, helt gratis. Riktigt kul! :) Imorse bokade vi nya tagbiljetter for imorgon till en stad vaster ut, Chengdo, som har ett pandareservat dit vi tankte ta oss. 16.5 timmar med tag. Funderade forst pa att aka redan ikvall men jag har fatt ont i ryggen och de andra stannar garna en natt till pa det har schyssta hostellet. Inga problem. Blir mer chillax idag, hanger nog mest har pa hostellet.. :)

23/10 Xian 14:42
Sov sa gott man kunde sittandes pa ett natttag fullt med kineser vars huvudsakliga nattsyssla ar att spela kort hogljutt och salja mat till alla. :) Checkat in pa varldens mysigaste hostel, Sma kinesiska byggnader som sitter tatt ihop med sma innergardar med fiskdammar och klangvaxter, ibland vet man inte om man ar inomhus eller utomhus. :) Har hunnit springa en vanda pa stan ocksa, den kanns liten om man jamnfor med gigantiska Peking och tempot ar lite lugnare. Har ocksa for forsta gangen pa lange fatt tag i riktigt gott kaffe! Vi vantar pa att grabbrana ska vakna (da de sov sammre an oss pa taget i en annu livligare vagn) for att sen mota upp Tara och Yvett vid "Drum tower", ett torn som alla kinesiska stader har som var ett varningtorn forritiden. Tar nog terrakottaarmen i morgon och bara chillaxar pa hostelet idag!

22/10 Peking --> Xian 21:40
Nattag med sittplatser i 13tim till Xian. Vi blev tillslut nojda med Peking och det borjade bli dyrt att leva dar, bade jag och Hilda har skickat hem ett varsit stort paket med klader och skor. Jag skickade aven med mina varma klader, understall och kangor sa jag hoppas verkligen det kommer fram da det blev ratt vardefulla grejjer. Skont att vara pa fri fot igen, att inte ha nogot planerat utan vi kan dra vart som helst i varlden nar vi vill! USA kanske, lart kanna en tjej fran Hawaii, Dana, shysst. :)

21/20 Peking 22:30

Hotellnatterna tog slut sa nu drog vi till Kins, Jackies och Werners hostel Nine dragon. Helt okej. Tara och Yvett flog till Xian i morse och vi drar nog dit imorgon kvall med natttag. Idag har vi tagit det ratt lugnt, det blev sent igar, igen.. :) Sag sommarpalatset idag, kandes ratt likt himmelskafridens park fast lite schysstare. Kakade middag pa en marknadsgata dar det blandannat saldes skorpioner, mask, larver, puppor, farpenis och tjurbollar. Det rackte med ankhjarnan jag at igar sa jag avstod. Nu later det som att maten har inte ar sa god men den ar fantastisk. Oftast ar man ett gang runt ett bord med en san dar rund glasskiva som man kan snurra runt, sen bestaller man in en tallrik av det man tycker ser spannande ut. Oftast blir det alldeles for mkt mat och det ar kul att det blir sa mkt olikt!

Jag blir fortfarande imponerad av alla byggnader och skyskrapor, aven om de inte alltid syns i all smogg.. (Hildas hosta beror troligvis pa den fororenade luften kombinenar med astma och forkylning. De har forbjudit alla bensindrivna mopeder sa alla kor omkring pa elmopeder vilket ar livsfarlig for oss ganggangare da man inte hor dem komma! :P) Natterna ar ljusa da alla neonskyltar och extrema tvskarmar som klar hela byggnader lyser upp gatorna. Vi tar oss fram med bade sub och cab. Caben ar billig, tva mil kostar 50svenska men det tar lang tid att ta sig fram aven pa natten i all trafik. Subben gar fortare och en resa kostar 2svenska, men det ar sjuuuuukt mycket folk under dagens rusning. Den ar dock frasch da den restaurerades helt infor OS. Bekvam som en hastensang om man jamnfor med Moskvas.. ;)

Kina - Peking

Har kommer lite bilder fran Peking!

1. Sommarpalatset 2. Forbjudna Staden. 3. Skogsvallen, savar IK:s nya klubbstuga och arena 4. Himmelskafridens torg 5. Great people at the great wall 6. Hilda pa muren 7. Kin, hundra meter lang linbana som vi akte 8. Hilda provar nan skum matratt 9.Ganget framfor nagot vasterlandskt!





 


Kina

20/10 Peking 16:34
Sitter i minibussen pa vag fran en dagstur pa kinesiska muren. Har inte skrivit pa ett tag. Markt att det ar hopplost att forsoka aterberatta och beskriva allt som hander. Det ar knappt att jag forstar sjalv allt det underbara som jag ar med om. Peking ar stort, dubbla svergies befolkning och slang in dem i en stad sa har du det. Vi har ett hotel i centrums centrum, kanske en kvarts tjugo minuters promenix fran forbjudna staden. Ett alldelens for lyxigt hotell dessutom. Vi har varit runt och sett forbjudna staden, himmelska fridens park, os arenorna och nu muren. Det mesta tillsammans med vara kara hollandare. Ska Kaka Pekinganka ikvall pa en fin restautang, tur att vi har shoppat massa fina fejkmarkesklader sa man kan smalta in. :) Storstadsliv nar det ar som bast, livet nar det ar som bast! :D

Transibiriska

17/10 mongoliet - kina 08:48
Sa vi hoppade pa taget igen tillsammans med vara goda vanner Hollandarna, eller "The crazy Dutches" som vi kallar dem; Kin, Jackie och Werner fran forsta taget och Nikee och Tommy fran oknen. Det har taget ar sprillans nytt och vardinnorna har bestamt sig for att halla det sa, de stadar oavbrutet! inte samma slappa stamning som pa vagen hit.. Vi borjar narma oss peking och landskapet ar fantastiskt, verkligen kinesiskt. Igar var vi uppe pa 1900moh och var ovanfor molnen i detta manlandskap, sno pa marken och inte ett trad. Men i morse sa vaknade vi i denna ljungel med grona trad over allt, djupa dalar, hoga berg, tunnlar och broar. :) Vi har traffat nagra svenskar ocksa, tre killar. Och sa tva till hollandare, Tara och Yvette. Najs.

Mongoliet

15/10 Ulanbatar 16:30
Tillbaka fran nationalparken Gorki Terej. Precis kakat lunch med tva Hollandare vi traffade dar och de tre Hollandarna vi umgicks med pa taget. De ar over allt! Vi at pa ett lokalt fastfood stalle, wok och nan pirag pa yakkott, gott. Hela kalaset for alla sju personer gick pa 15000pengar! later dyrt va? Det blev ca 13kr per pers.. :) Nationalparken var vacker, jag och Hilda besteg ett litet berg som lag pa 2400moh under formiddagen. Pa vagen upp kom en varldens gladaste och trognaste hund fran ingenstans, han foljde efter oss hela dagen aven nar vi for ut pa en timmes ridtur senare pa kvallen, han sov saklart utanfor varat gertalt ocksa. Gertalten ar ratt lika ett 12mans militartalt, men de ar inredda med vitt tyg i taket, ett guldmonstrat tyg runt vaggarna och alla tradetaljer ar handmalate i olika dekorativa monster. Det var en kamin i mitten saklart, underbart att somna till en sprakande brasa medans manljuset sken in genom ett litet fonster av skinn i taket. Det blev dock ratt kallt under natten da vi inte hade eldvakt och det blev minusgrader ute, men talten ar fodrade sa vi dog inte... Idag for vi till en klippa som kallar for "turtel rock", for att det helt enkelt ser ut som en skoldpadda. Den hade nagon historia som jag inte riktigt kommer ihag, men det lat bra da. ;) Sen for vi till ett hinduiskt tempel uppe bland bergen, vackert! Det seglade stora ornar ovanfor och utsikten var spektakular. Pa vagen hem sag vi kameler och en tamorn som mongolerna anvander till jakt efter hare och annat smavilt. 

Bada jag och Hilda borjar bli lite forskylda, Hilda kande av det redan i Moskva och det har slagit henne hardast. Hoppas det gar over.. Ikvall ska vi bara kaka mongolisk BBQ om vi orkar.  Hoppar pa taget mot peking imorgonbitti, tror det skulle ta 36 timmar, 6 timmar till att byta hela underredet pa varje vagn i taget eftersom kina har en annan sparvidd pa ralsen. Tufft. :) 

Bilder...

Det gar halvsegt att lagga upp bilder pa bloggen markte jag, tar bara de basta hit. Lagger upp fler pa min anvandare pa resedagboken. Har ar lanken!

Den finns aven i menyn till vanster, om ni vill kika in dar senare..

Mongoliet

Bilder fran Ulanbator, fler bilder pa Resedagboken.









Nationalparken Gorki Terej.

Ryssland

Vasilijkatedralen, nio stycken sammansatta kyrkor som byggdes efter ryssland vunnit nagor stort krig.. typ.. Jag kanner mest igen det fran filpaketen!










Roda torget, ja, vet inte varfor det heter sa.. vasilijkatedralen i bakgrunden och GUMgallerian till vanster. Det ar aven har Lenins grav finns.



Varat hotell, vi bodde nastan langst upp pa 26:e vaningen, schysst utsikt!


Varat tag! Transmongoliska.

Bilder!

Min kamera vill inte sammarbeta med mongodatorerna, men har ar en lank till Hildas!!

Mongoliet

13/10 Ulanbatar 17;00
Maste bara skriva att det kanns battre nu. Vaknade med noll forvantningar pa staden. Utvilade, matta och utan packning gick vi ut pa stan. Helt underbart. Vi kanske har stott pa max fem andra vastlanningar. Staden ar livlig och det ar en stor mix av traditionella mongoler och de som tagit efter den vasterlandska kulturen. Man kan stota pa ett Gertalt precis brevid en tomt med en nybyggd skyskrapa. Vi har besokt ett hinduiskt tempel, sett pa en militarparad pa ett stort torg vid ett gigantisk monument av krigsherren Jingis Kahn. Har dessutom hittat ett snabbt it-cafe. :) Staden ar stor, omgiven an snokladda berg. Kallt i skuggan men solen varmer, som svenk var!

Vi har bokar en turridning imorgon med overnattning i en nationalpark, hoppas det blir bra... :)

12/10 Ulanbatar 22:22
Kan inte sova.. Har formycke tankar i huvudet.. Langtar till min planerade skidtur mellan ammarnas och hemavan som jag ska gora direkt nar jag kommer hem. Antagligen for att da vet jag att jag har full koll pa situationen och kan losa alla problem och klara mig sjalv, det enda som spelar in da ar vadret. Har ar det sa mkt mer, kulturkrockar och konstiga manniskor som man inte kan kontrollera utan bara acceptera. Spannande. Men det blev ratt bra har anda, sa jag ska inte klaga. Egentligen ar det har stallet fraschare an de hotell vi kollade pa, de tog dessutom 50dollar natten medans vi betalar 7dollar natten har och da har vi mojlighet till att laga egen mat. Hilda hittade gardiner dessutom som hon satte upp sa det blev hemtrevligt.

Tror jag stuntar i Nepal for den har gangen. Nu blev du glad va mamma? ;) Markte idag nar man var trott och inget gick som det skulle hur skont det ar att resa med nagon annan. Tack Hilda! Dessutom kommer jag missa sa mkt av asien om jag drar nu, sessongen i Nepal ar bara till slutat av november och jag har bara ett "Singel entery" till kina sa jag kan inte aka tillbaka. Bergen lar ju finnas kvar nagra ar till sa jag hinner nog. :)

Mongoliet

12/10 Ulanbator 19;38
Vilken dag.. Kliver av taget jetleggade och hungriga och ska hitta igen varat forbokade hostel. Fatt en valdetaljerad karta fran resebyran som beskriver att det ar endast 200m att ga. Kanon! Inte for att skryta, men jag ar ratt bra pa att lasa kartor. Efter en timme sa borjar jag langta tillbaka till varan tagkupe, vi har fragat halva mongos befolkning om de kanner till "Tiara guesthouse" men det ar det ingen som gor om de ens forstar vad vi vill. Efter tva timmar har vi nastan finkammat vartenda kvarter inom en radie pa en kilometer fran tagstationen och gar igen till platsen dar kartan sager att det ska vara. Da ser Hilda med sin hoksyn en rostig liten skylt, ovanfor en rostig dorr pa en rostig bakgard namnet pa ett underforetag till var resebyra som endast bokat tagbiljetterna till oss, de borde kanske veta vart varat hotel ligger! vi smyger in och helt klart, inne i trapphuset ovanfor en dorr utan handtag sa star det pa en skylt "Tiara guesthouse". King! Men... det verkar overgivet.. vi plingar pa, knackar pa, bankar pa.. ingen dar. Det andra foretaget verkar ligga mittemot i trappupgangen men ingen ar dar heller. Visst, vi ar lite tidiga men de borde ju ha vantat oss. Vi gar till tagstationen igen for att varma oss, det ar ratt kallt ute. efter ytterliggare en timme gor vi ett nytt forsok, vi plingar pa hostellet och dorren flyger upp och en strom av byggarbetare kommer ut! jag hinner kasta in ett oga och ser att det ar en stor byggarbetsplats, ingen av gubbarna som gar ut kan engelska eller verkar vilja forsta vad vi vill.. Vi ringer igen till alla nummer vi har till de som har med vara bokningar att gora men inget svar... Vi ger upp, det verkade hopplost. Vi soker upp ett nytt hostel eller hotell.. Vi vandrar omkring i den nyvakna staden i nagon timme till och kollar in typ fyra olika hotell, men inget kanns sa frascht for pengarna de begar. Vi bestammer oss tillslut for det forsta hotellet vi kollade in och gar tillbaka genom staden. Vi passerar bakgarden dar  Tiara ligger och Hilda tycker att vi ska gora ett nytt forsok att forsoka hitta nagon som kan forklara vad som pagar. Ut ur den handtagslosa dorren kommer en liten mongolisk gumma och piper hogljutt "Tiara!" Vi tittar lite konstigt pa varandra och hon vinkar in oss. Vi gar over lite byggbrateoch hon leder fram oss till en dorr som hon lirkar upp med en nyckel, hon pratar pa som att vi forstar mongoliska och forsoker hitta fler nycklar till en annan dorr men hennes gubbe kommer och bryter upp dorren istallet. Hilda visar vara bokningspapper men hon skakar bara pa huvudet och gar darifran pratandes med sig sjalv. Vi vet inte vad vi ska gora riktigt, stallet ar helt tomt. Hilda ringer runt igen till alla nummer vi har och heltplotsligt svarar en kvinna som har hand om tagbokninen, hon later lika forvirrad som vi kanner oss men kommer tillslut forbi hostellet och vi kan reda ut problemen. Hon kollar i hostellets papper och ser att vi ar inskrivna en dag senare, hostellet ar egentligen stangt men hon ar jattetrevlig och ursaktar sa mycket. Vi far nycklarna till hela byggnaden. Helt egen tagkupe och nu ett eget hostel, inte dumt. :)

Vi duschar, sover, vaknar, hittar en affar, tar ut 5000 pengar, marker att en schampoflaska kostar 2500pengar, tar ut 20 000pengar och koper mat, blir trackaserade av ett fyllo pa vagen hem, lagar varldens godaste pastasas med bacon pa ett litet pentry, dricker kaffe, tjuvtvattar i en tvattmaskin vi hittade, och nu ligger vi i sangarna och ska spela kort... Jaja, forsta dagen med lite hemlangtan, iaf langtan att dra vidare.. jagg var beradd att satta mig pa forsta basta tag till peking i morse men nu kanns det lite battre... :) Det blir nog bra. Godnatt!

Transibiriska

12/10 Transibiriska 07;05
Tagkinesen vackte oss for en halvtimme sedan. Snart framme. Vi passerade gransen inatt mellan ryssland och mongoliet, vi stod still i sex timmar for att fa vara pass klara, ratt segt. Men nu sa sitter vi och tittar pa soluppgang over Gobioknen. Langa mjuka kullar av stepplandskap, inte ett trad, endast sma byar med deras talthus "Gers" som det ur skorstenen stiger upp stilla rok, sa vackert... en kvart kvar till Ulanbator.

11/10 Transibiriska 10:45
Planerar resten av resan for fullt... Lanade en Lonley planet av en hollandare och laste pa mer om Tibet och det verkar svart att aka dit, man maste ga genom en resebyra som fixar ett spec intrades kort, och det var dyrt.. bara 2500kr for kortet och da maste man a sig darifran sjalv. Men de skrev att man kan muta en busschaufor for ca 800kr, men da finns chansen att man bara blir lurad av dem eller att man aker fast. Sa det kanske blir Xiang till katmandu ist eller att jag struntar i det helt. Tror aldrig jag kommer backpacka i kina senare i livet eller vietnamn, laos och kambodja.. vill jag missa det? Daremot ar det lattare att gora en enkel resa till Nepal senare...

Foresten, har jag sagt att toaletterna gar till ett hal rakt ut pa sparet? Inte sa poppulart att ga pa toa vid en station. :)

Transibiriska

10/10 transibiriska 21:00
Inte gjort mkt mer an det jag skrev sist. Dagarnas hojdpunkt ar att hitta goda hembakade brod av barbourskagangen. Igar duschade jag i ett mycket litet handfat. Ytterst litet! typ sahar stort <----------------> Laser lonley planets och planerra resan. Kin, en av hollandarna kanske ska visa oss en del av kinesiska muren dar han var forra aret, han har kontakter i Peking sa vi kommer utanfor turismen. Yes..

Just det, jag fick antligen chansen till att hoppa pa taget i farten idag!! Alltid dromt om det, precis som pa film! :D
/ Indiana Pjotr


8/10 Transibiriska 20:42
Soft varre, tiden bara rinner ivag. Spelar kort med hollandarna, laser, ater, dricker te, fikar, blir lurad av de kinesiska tagvardarna (typ deras kall i livet att skojja med passagerare), promenerar till restaurangvagnen, pratar med andra resenarer (hittat nagra roliga norrman) Halla sig for att inte ga pa den lite ackliga toan i onodan, tittar pa forfallna ryska byar som susarforbi, koper ryskt hembakad mat fran babourskorna pa perongerna dar vi stannar mellan 10-30 min for att bla fylla pa kol till kaminerna. That's transibirian railwaylife. :)


8/10 Transibiriska 0:47

Vi tog oss hit tillslut! sitter i var kupe for fyra pers och det ar bara vi an sa lange. Taget ar okej, typ som ett sjnatttag fast lite aldre och slitnare. I kupen brevid sa bor det tre schyssta Hollandare i samma alder. Vi har stott pa de tva svenskarna vi sag pa planet hit ocksa, saklart. Det kanns skont att vara ombord. Jag gillar skarpt att aka tag och har suttit i typ en timme och bara sett landskapet susa forbi, blir vaggad in i dagdrommar och har finns det helt klart tid till att tanka.

Just det, varje vagn har tva kinesiska tagvardar. De har en liten kamin i skutet av vagnen dar de eldar for att ge varmvatten till kranarna och elementet, koleldat. Det luktar svagt av rok i hela taget, mysigt. :)

Ryssland

7/10 Moskva 19:30
Sitter i ett "food court" i en laskig galleria i en laskig forort dar taget till mongoland gar ifran. Vi ar radda for hela moskva just nu och dess befolkning sa vi sitter har och vantar tva timmar till, dricker en pepsi vaaaaldigt langsamt och hoppas att de inte kor ut oss. Det regnar fortfarande ute men vi har hunnit med lite sevardigheter anda. Det ar morkt nu och torget mellan oss och "tagstationen" bestar av rysslands varsta svarta marknad (bildligt och ordligt talat) Nu ar vi nojda med moskva och det ska bli skont att aka vidare...


7/10 Moskva 13;30

Sitter i hotellentren och fordriver tiden, det sporegnar ute.. surfat, skrivit vykort, snott mat fran frukosten som vanligt, gatt pa toa.. hmm... vi ar inte sa sugna pa att ga ut men vi borde hitta en mataffar sa vi kan kopa nudlar till taget. Haha, nu spelar de Base Hunter pa radio.. :)

Ryssland

6/10 Moskva 18;12

Nyduschad pa hotellrummet. Idag kakade vi frukost har, latt vart pengarna trots allt. Det ar ju ett fyrstjarningt hotell och visst sa fyller varat rum absolut inte kraven men frukosten gor det! liveband till och med, eller ja.. en tant som satt vid en MIDIsynt och spelade latar sa det lat som en kines som eggade sonder ett gammalt 16-bitars Sega. Det var kul ett tag. Vi tog dessutom med oss en doggybag, vi tog sa mycket att vi skamdes, sen dubblade vi det. Snalt, men gott. Dagen gick ut pa att just snala, jag hade hittat en guide pa internet som lod; Moska for snaljapar. Vi letade forst ratt pa tagstationen som vi ska till imorgon kvall, det gick fort eftersom vi ar king pa att aka tunnelbana. Moskvas tunnelbanesystem ar extremt effektivt (ett tag varannan minut, en chaufor till varje rulltrappa som speedar pa farten beroende pa hur mkt folk som aker) extremt smart planlaggd och extremt snygg. Daremot ar det inte extremt latt att lasa skyltar, men om man bara lyckas oversatta krummelurnerna, som ser ut sa har; ыцйкгшщл патрууц фячрн выцц sa gar det ratt bra. Plus om man fragar ett par sycken snalla ryssar om vagen. 

 

Tillbaka till guiden. Irina Bogskejevskaya (vem det nu ar) sa sa har om 39;ans sparvagn; sparvagnen kan om man vill tillrackligt mycket, flyga som en svan over himmelen och titta in i nattens ogon, vagnen tycks mig vara bevingad. Nu kandes det litet overdrivet, det gick ratt segt att aka sparvagn om man jamnfor med tunnelbanan men det var ju skont att aka ovanfor jord och Moskva har harliga byggnader, man fick se mycket och man forstar att ryssarna ar stolta over sin vackra stad som inte pa hall gar att jamnfora med nagot svenskt. Vi skulle till Universitetet som ar en av de atta sju systrarna som stalin uppforde under sin tid. Universitetet byggdes pa 50talet, huvudbyggnaden ar 241meter hog och ser ut att vara hamtat ur mordor i sagan om ringen. Maktigt varre men tinnar och torn, spiror och klockor i guld och en gigantisk rod stjarna pa toppen. Stora parkomraden runt omkring och vad som skulle vara en utsiktsplats over moskva men det var sa disigt att vi sag inte sa mycket. Men till och med jag skulle kunna tanka mig att ga dit en mandagmorgon for att plugga lite. Det var aven fullt med ungdommar pa gatorna och i parkerna och moskva ar absolut inte den leende losa staden som jag har fatt hora utan tvart om! Det ar livligt och glatt, folk aker inlines, skateboard, spelar fotboll, leker lekar pa torgen, spelar gitarr och saxofon under traden, kastar pinnar at hundar. Vi gick langs en stor ale av stora gamla trad, guldgula lov dinglade ner och prydde vagen och solen sken ibland igenom diset. Helt underbar ryskt host helt enkelt.

 

Fast vi kom inte dit pa en gang efter sparvagnen. Noden kallade pa Hilda och vi var tvugna att hitta en toalett vilket ledde oss till en stor shoppinggalleria, inte lika frasch som GUM-gallerien men dock sakert 10ggr fraschare an NK i sthlm. Vi hittade aven ett litet pizza hak dar vi kopte nan slice och fick kottsoppa serverat till ala russia. Moskva ar vackert, rejalt, propert men anda avslappnat, fyllt av arkitektur och stolta ryssar, dyra bilar och vackra kvinnor.

 

Vart ar da slummen? Mojligt att vi kommer fa se mer av rysslands baksida pa taget och genom den sibiriska tundran..

 

5/10 Moskva 23;55

Har legat och forsokt sova i tva timmar nu, det gar inte sa bra... Men det gor inget. Ligger och tanker pa hur underbart livet ar, hur glad jag ar over allt som gett mig mojligheten till att gora den har resan! Jag ar helt klart King. Livet kan som inte bli battre. Alla problem ar sa sma just nu. Asien, here I am. Eat me, bite me, love me! ;D


Svergie - Ryssland

Hej, har kommer lite utdrag ur min dagbok, hinner inte riktigt skriva allt. Men allt har gatt jattebra och Moska ar fantastiskt och valdigt valdigt Ryskt med stort R... :)

 

5/10 Moskva 17:55

Vi skulle bara ut i parken utanf;r hotellet och k'ka korven vi k;t till middag och sa hamnade vi mitt i pa en stor rysk marknad! Palsar, trasniden, krigssouvenirer och korv var det som krangdes mest. Vi strosade bland de tranga standen och i olika grander och tittade mest. Mitt bland allt liv sa sag jag helt plotsligt tre stackars bjornar! Konstigt, men det var nagra gubbar som hade dem som cirkusdjur.. Det sag misserabelt ut.. Vi tog nagra kort och stack darifran. Korven ats i parken iallafall, en valdigt rysk park: gula trad, lov pa marken, smutsig sjo, skrap, sprucken betong, forfallen hockeyrink, och i med vy over vara gigantiska betonghotellkomplex. 

5/10 Moskva 14:15

Pa hotellet efter en dag i Moskva. Helt slut i huvudet trots att klockan bara ar strax efter tva. Vi borjade dagens avantyr med att kopa frukost. Hotellfrukosten ar ratt dyr sa vi bestamde oss for att hitta nagat atbart pa stan, vi lyckades inte. Det vi fick tag i var nagat som sag ut som hamburgare. Bestod av uppblott brod, surnad svamp, och en tjock bit flask. Tog en tugga som dock rackte for att ge energi till att ta oss med tunnelbanan till Roda Torget. Det var overvaldigande, precis som jag forestallt mig med tusen ganger verkligare. Gammla ryssar som tagade med sovjetiska cccp flaggor, ryska militarer, Vasilijkatedralen med dess lokkupoler, kremels murar, gumgallerian, historiska museumet, ateruppstandelseporten och slutligen Lenin him self. Lenin var spannande, hart bevakad med metalldektektorer och vakter i varenda horn. Han ligger i en kallare i ett litet tempel. Stamningen var spooky, kallt, fuktreglerat, svag belysning ovanifron som fick vakternas ansikten att hamna i skugga fran deras stora hattar. Strax fore oss gar en gammal gubbe med kostym full med medaljer och bugar vordnande och sager nagra ord pa ryska. Sjalv stirrar jag bara overkligt pa Lenin, han ser ratt sliten ut, men visst, han har ju varit dod i snart 80ar... Vi gar ut igen i hostvadret, solen skiner svagt igenom molnen, det ar en varm hostdag. Vi avslutade med att kopa lite korv som vi at vid statyn av Karl Marx innan vi hoppade pa tunnelbanan igen, nu som vana ressensarer. Kvallen blir nog lugn.

4/10 Moskva 1859

Sa dar ja! Sitter nu pa hotell Vega. Pa ett sjukt bra humor trots att huvudet ar trott.. Men allt har gatt sa bra och nu ar vi har! Flyget gick fint, man markte direkt att det inte ar nagon svensk charterort vi skulle till, endast exemplariska ryska personer pa planet. Vi sag direkt att vi kommit ratt nar planet taxade in da det vimmlade av gammla ryska ladabilar pa den spruckna landningsbanan. Vi hade bestamt os satt aka lokalt istallet for taxi till hotellet da vi har hort att det ar en upplevelse i sig och mycket billigare, dessutom ar det latt att bli lurad av taxin da han kan kora en extra svang runt stan for att dryga ut taximetern. Jag hade hittat en halvbra guide pa internet hur man tar sig fran flyget till vart hotell och den fungerade bra. Eller ja, ganska bra. Det tog ett tag innan vi hittade minibussarna fran flyget som skulle ta oss till tunnelbanan och inte visste vi om vi hade hoppat pa ratt minibuss heller men chauforen ville iallfall att vi skulle aka med. Vi blev avslappta pa ett torg och fragade oss ner tilll tunnelbanan dar vi borjade med att oversatta de akryliska bokstaverna till vara for att matcha guiden och kartan over tunnelbanesystemet, kommer inte ihag hur manga personer vi fragade om vilken spar som gick at vart hall, men de ar vanliga och man kommer valdigt langt med kropssprak! Han inte titta pa konsten som pryder tunnelbanestationerna som for ovrigt ar extremt hogljudda, tagen skriker varkligen nar de susar fram. Hotellet ar stort, vi bor pa 26;e vaningen av totalt 30st, harlig utsikt over ett disigt moskva. Forsta intrycken ar att allt ar valdigt ryskt, precis som forvantat. Hoppas det fortsatter! Spatsiba.

2/10 Sthlm 10:00

Sitter pa centralen och ska ner till Linkoping och halsa pa Nicke och Linnea en svang. Nu har jag antligen lamnat umea och ar pavag! Blandade kannslor, hade resfeber i morse och jag forstod inte hur man nagonsin skulle vilja lamna sin egen sang, tv, dator, toa, bil eller kylskap. Jag letade aven febrilt efter min bors som saklart fanns precis dar den skulle vara... holl pa att do.. Men som sagt, nu ar kanns det bara kul. Antligen hander det nagot!!


Stockholm - Sverige

Så.. då var jag i Sthlm efter ett besök i Linköping hos Nicke och Linnea, grymt kul att se dem! Är lite avundsjuk på deras studentliv, men jag tror de är mer avundsjuka på mig. Min tid kommer nog också skulle jag tro. Imorgon kl 11.00 lyfter planet mot Moskva, konstigt.. Det känns fortfarande overkligt men väldigt, väldigt spännande. Vet fortfarande inte vart hotellet ligger eller hur vi ska ta oss dit. Jag vet inte ens vad hotellet heter, men det spelar väl ingen roll egentligen, det går ändå inte att uttala! Ska kolla hur mycket pengar som behövs också, ska växla på flygplatsen. Tydligen så är Moskva en av världens dyraste städer.. hmm... Ingen kaviar till frukost inte, blir väl ett Happy Meal (undra vad man får för leksak, en Stalin-barbie kanske? Ken-Lenin, schysst dubbelnamn)

Har jag med mig allt?

Tidigt imorgon så bär det av söderut. Nu är väskan packad och den lilla svergieflaggan påsydd och förhoppningsvis har jag med mig allt. Det blev inte alls så mycket som jag trodde, trotts kängorna så är ryggan endast halvfull. Det som tog upp mest plats är typ apoteket och nessesären, det är ju skönt att ha svenska piller med sig. Ryggan hamnade på ca 12kg, en riktig lättviktare om man jämnför med fjällpackningen på 18-20kg.. Senaste dagarna har jag mest fixat lite småsaker här hemma, sytt packpåsar (snygga!) träffat kompisar och handlat in det sista. Ska ta en slutlig shoppingtur på fredag i sthlm med Hildaou.

En märklig sak, jag har inte alls sån resfeber som jag trodde att jag skulle få. Vet inte om det är för att jag inte drar iväg på en gång utan glider runt i Linköping och Sthlm några dagar innan, om jag är så pass väl förberedd att jag har stenkoll på läget, att jag inte har förstått att jag verkligen ska iväg eller att jag bara är så himla cool helt enkelt.. Säker kanske en god blandning. ;)


RSS 2.0