På villovägar
Medans de andra grabbarna fortsatte förberedelserna inför Sarexp 2010 så tog jag en paus i planerandet, lämnade över mina ansvarsområden och företagskontakter, packade ryggsäcken men badshorts, en bok om idrottspsykologi och min kamera. Sen tog jag planet söder ut. Skönt att komma iväg från höstmörkret, men det blev ingen vanlig solsemester, inte riktigt min stil. Destination Israel, Västbanken, där jag hälsar på min flickvän Josefin som arbetar som volontär på en palestinsk skola.
Vi bor i skuggan utav den mur som Israel byggt för deras säkerhet. Muren är stämplad som olaglig i den internationella domstolen i Haag men får stå kvar och byggas ut för att USA har lagt vetorätt på beslutet. Det ledande partiet i Vita Huset skulle tappa alldeles för många röster från det amerikanska folket om de inte skulle stödja Israels okupation av Västbanken, eller jag menar, Israels säkerhetsbarriär mot Västbanken, då detta är en stor religionsfråga.
Vi bor i Betlehem, men åker nästan varje dag in till Jerusalem som ligger på andra sidan muren. Varje gång måste vi gå igenom en hårt bevakad ”check point” där pass ska kontrolleras, väskor och bilar genomsökas. Men vi slipper lämna fingeravtryck, visa upp reglerade arbetstillstånd och hålla oss till vissa tider som palestinerna behöver. Vi är ju svenskar.
Vi har rest runt mycket i landet och sett att många av de palestinska byarna och städerna är bevakade och omringade av israelisk militär. Vem som helst får inte åka in eller ut hur som helst, men det går med ett svenskt pass och tålamod. Vi blev ofta tillsagda och utfrågade av soldaterna, det vanligaste vi fick höra var: ”No, you can’t go in there. It’s too dangerous”, ”Why do you want to go there? There is nothing to see” och “They will throw stones at you!”. Men varje gång vi kommer in till ett avskuret sammhälle så möts vi av glada och nyfikna människor som snarare kastar fallaffel och arabiskt kaffe på oss än stenar. De frågar nästan alltid vad vi tycker om muren och hur vi ser på deras situation hemma i Sverige. Det är svårt att svara på frågorna, innan jag åkte ner hit så visste jag knappt att det fanns en mur.
”Now you know that we aren’t any terrorist”. Det finns extremenister på båda sidor. Fanatiska bosättare som får skydd av Israelisk militär för att okupera palestinska marker, till och med bostäder. Hamas på Gaza remsan som gör allt för att ständigt irritera Israel med oförklariga terrordåd. Allt detta hör vi för jämnan i svenska nyheter, men det är sällan någon reagerar längre. Kriget är inne på sitt 61:a år och okupationen på sitt 42:a. Det en av världens mest svårlösta situationer och många säger att det har gått för lång tid. Det är synd att våra världsstyrande organ, som USA och FN, inte lyckas sammarbeta för att hitta en lösning.
Så mycket du får lära dig om världen och människorna. Allt är inte gott och vackert, ibland får man leta för att se att det finns där. Men en människa kan göra skillnad. KRAAMM!
Kul att du är igång och skriver igen. Spännande annorlunda resa måste jag säga. Hur länge ska josefin vara där?
Ha det.
Spännande och skrämmande Petter.
Är man rädd eller känner ni er trygga?
Sköt om dig!
Kramar
Jag kännde mig mestadels trygg. Men det beror på vart vi var, vilka vi var med och vart vi reste. Man kan alltid hamna på fel plats vid fel tillfälle. Det olustiga var att jag inte kände något förtroende för den israeliska militären, det var endast dem som kändes hotfulla.
Josefin ska vara där tills april/maj om det går som det ska och om hon får sitt visum förlängt. Ni hittar lite av henne här; http://myvaldine.blogg.se/
Häftig resa!
nästan lika häftig som en vitterbysemester under en påsk... Vågar man åka ned med bilen eller inte... ;)
Hade gott, ta hand om er.
Klyschig kommentar: Bra skrivet! Svårt att förstå, min svenska hjärna är bra på att förtränga och vägra inse allvaret. Att det faktiskt pågår ett krig hela tiden. Lättare att intala sig att det inte går att göra något åt. Men människor KAN göra skillnad, Josefin är en av dem som vågar. Det beundrar jag!
Kram!